Minden, amit tudni szeretnél a kineziológiáról…

Kineziológia oldás után…

Ebből a cikkből megtudhatod a választ, a kineziológiával kapcsolatban, a következő kérdésekre:

 • Mi az a kineziológia?
 • Mit jelent, és hogyan alakult ki a kineziológia?
 • Hogyan működik a kineziológia?
 • Milyen előnyökkel rendelkezik a kineziológiának?
 • Milyen kineziológiai ágak léteznek?
 • Miben tud neked segíteni kineziológiai oldás?
 • Hol tanulhatsz kineziológiát?

A bejegyzés a fent említett kérdések mentén folytatódik, így ha most nincs időd végig olvasni, vagy csak bizonyos kérdésekre keresed a választ, görgess az adott kérdéshez.

Remélem, hogy a cikk végére átláthatóbbá válik miben tud téged támogatni, milyen előnyei vannak, és megtalálod azt a kapcsolódási pontot, ahol számodra is segíteni tud.

Mi az a kineziológia?

A kineziológia azon az alapfeltevésen alapul, hogy a test veleszületetten rendelkezik egy öngyógyító mechanizmussal, ami mindent megtesz azért, hogy testünk egyensúlyban maradjon, viszont néha segítségre van szüksége az egyensúly visszaállításához.
A kineziológia egy pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, megelőző jellegű holisztikus módszer, e mellett pedig egy stresszkezelő módszer, amely során a kineziológus kézi izomtesztelést végez a stresszforrás feltárására.
Ez a prevenciós módszer  a test-lélek-szellem egységét veszi alapul, és ennek az egyensúlynak a helyreállításán tevékenykedik.

Éppen ezért, hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával pedig energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát.

A kineziológia tehát a természetes módszer, amely kombinálja az izommegfigyelést a kínai orvoslás alapelveivel, az energia és a test működésének felmérése érdekében, és egy sor szelíd, de hatékony technikát alkalmaz az egészség, a jólét és a vitalitás javítása, az egyensúly helyreállítása érdekében.

A kineziológia lehetővé teszi az emberek számára, hogy felismerjék és megoldják a különféle egyensúlyhiányokat, amelyek a stresszhez, táplálkozáshoz, tanulási problémákhoz, kisebb sérülésekhez és egyéb mindennapi életükben felmerülő problémákhoz kapcsolódhatnak.

A kineziológia holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer.

Szervezetünk szabad energia áramlásának biztosítását, az energia útjában álló akadályok feloldását célozza meg.

Az energiakiegyenlítés közelebb hozza az embert bármely választott célja eléréséhez a sportban, a kapcsolatokban, a tanulásban vagy az életben elé kerülő akadályok.

Kineziologia, Önszeretet

Mit jelent, és hogyan alakult ki a kineziológia?

A kineziológia görög eredetű szóösszetétel a Kinesis = Mozgás és a Logos = Tudomány szóból tevődik össze, éppen ezért szokták a Mozgás Tudományának is nevezni.

A kineziológia információ szerző módszere az izomteszt, amely hátterében tudományosan kidolgozott módszer áll.

Kineziológia története

A Kineziológia 20. század elején jött létre. Egy Boston ortopéd sebész RW Lovett, izomvizsgálatával elemezte a gyermekbénulás és az idegkárosodás következményeit. Izomvizsgálatot alkalmazott a gerincideg károsodásának felkutatására, mivel a „gyenge” teszteket mutató izmoknak gyakran közös gerincidegeik voltak. Az izomtesztelési rendszert, amelyet Lovett fejlesztett ki, először 1932-ben tették közzé. Henry és Florence Kendall, módosították és rendszerezték Lovett ötleteit, és 1949-ben közzétették az „Izomtesztelés és működés” úttörő könyvüket. Az izomvizsgálat új tudománnyá vált az akadémiai kineziológia területén, az izmok pontos mozgásának és az izmok mozgásának módjának alapos elemzésével.

Dr. Goodheart amerikai orvos, csontkovács nagy érdeklődéssel követte Kendall-ék munkásságát. Nagyon lelkes megfigyelő volt és egyike azoknak a ritka embereknek, akik fantasztikus felfedezéseket tud felmutatni azáltal, hogy más szempontból vizsgálta meg, és kezdte el alkalmazni a kutatók munkáját. Megfigyelései során a 1960-as években észreveszi, hogy amikor helyére teszi a csontokat, és az azokat tartó izmokat, csak rövid ideig tud fennmaradni ez az ideális állapot. Elkezdte vizsgálni ennek okát, és a kutatók által felfedezett tapasztalatokat.

Megfigyelései

Megfigyelte, hogy azoknál a klienseknél akiknél a problémához kapcsolódó lelki okokat is feldolgozták, tartós változás következett be. Ellenkező esetben, amikor a kapcsolódó lelki okokat nem dolgozták fel, a kezelés után 2-3 hónap múlva újra meg kellett ismételni. Észre vette, hogy a kínai orvoslásban használt meridiánok, akupunktúra pontok, az izomcsoportok, szervek és mirigyek között kapcsolat van a testben.

Vizsgálta, hogy egy adott izomcsoport ellenállásának tesztelésével, amikor kis nyomást gyakorolunk rá, megkülönböztethetjük az annak megfelelő meridiánnak gyengeségeit és egyensúlyhiányát. Ezt a gyengeséget, erősséget akkor is tapasztalhatjuk, amikor érzelmeink hatására az izmaink állapota és mozgásunk is megváltozik.

Dr Goodheard után is nagyon sok tudós, orvos végzett különböző vizsgálatokat, és mai napig folyamatosan alakulnak ki újabb kineziológiai ágak a megfigyelések alapján.

kineziológiai izomteszt

Hogyan működik a kineziológia?

A kineziológia egyik alapvető előfeltétele, hogy a test veleszületett gyógyító energiával rendelkezik. Amikor kibillen egyensúlyából, igyekszik mindent megtenni ami tőle telhetőt, hogy gondoskodjon magáról, és kiegyenlítse a test energetikáját. Amennyiben ez nem tud megvalósulni támogatásra lehet szükség, ehhez lehet jó alternatíva a kineziológiai oldás.

A kineziológia felismerései

A kineziológia felismerte, hogy a testben olyan energiaáramok vannak, amelyek befolyással vannak nem csak az izmok működésére, de a szervek, az egész test kémiai és érzelmi egyensúlyára. A konzultációk, oldások során ezeket az energiákat használjuk fel arra, hogy megállapítsuk az kiinduló okot, és helyreállítsuk a kialakult egyensúlytalanságot. Tehát a valódi célja az, hogy azonosítsa a hibás működés okait, majd megoldja azt.

Bizonyára már tapasztaltad, hogy amikor valamilyen rossz élmény ér, elgyengülsz, akár arra is szükség lehet, hogy leülj egy rövid időre, amíg újra “erőre nem kapsz”. Amikor pedig jó dolgok történnek körülötted, úgy érzed erős és energikus vagy. Az oldások során a test ezen működését használjuk fel az izomtesztelésekkor, így tudunk eljutni a probléma valódi okához, és tudjuk megerősíteni az adott területeket, a túlzott érzelmi hatásokat semlegesíteni.

A meridiánok a tesztelés során, azonnali hozzáférést biztosítanak a teljes test-elme rendszer, központi működtető egységéhez, a tudatalatti által tárolt holisztikus információkhoz.

A tudatalattink letárol minden fizikai, érzelmi és mentális állapotra vonatkozó információt a testben, és ezáltal ezek az információk meghatározzák az izmok feszültséget is. A gyenge izomteszt tehát azt jelzi, hogy egy adott stressz negatív hatással van valahol a rendszerben.

FONTOS!

A kineziológia túlmutat a tüneteken, viszont nem kezeli a betegségeket. Nem diagnosztizálja őket. A kineziológia a test energiájának egyensúlyhiányával foglalkozik. Éppen ezért betegség esetén mindenképpen keresse fel orvosát!

Milyen előnyökkel rendelkezik a kineziológia?

 • Fokozza a tanulás hatékonyságát.
 • Az izomtesztelés, egy fájdalom mentes eljárás.
 • Csupán azokat az információkat engedi fel a felszínre, amelyeknek a megoldására készen állunk.
 • Test-Lélek-Szellem szintjén is megszünteti az energiai egyensúlytalanságot.
 • A test saját öngyógyító energiáit mozgósítja.
 • Oldja a stressz érzelmi, fizikai, mentális okát.
 • Megszünteti az energia blokkokat a testben, így biztosítja a szabad energiaáramlást.
 • Segít, hogy jobban érezzük magunk a testünkben
 • Segít meghatározni azokat a dolgokat (pl. étel vagy tisztálkodószer stb.), amelyek allergiás vagy érzékenységi reakciót válthatnak ki…

Milyen kineziológiai ágak léteznek?

Kineziológiának mára számtalan ága alakult ki, Magyarországon széles választékban kínálnak tanfolyamokat, amik közül a legismertebbekről olvashatsz itt.

Alkalmazott kineziológia

 • Alapja, hogy az egészség háromszögének valamely pontján, test-lélek-szellem, megbomlik a harmónia az egyik alkotó elem irányában. Az alkalmazott kineziológia (AK), amely izomerő-tesztelésként is ismert, olyan diagnosztikai és kezelési módszer, amely azon a véleményen alapul, hogy a különféle izmok kapcsolódnak bizonyos szervekhez és mirigyekhez, és hogy az adott izomgyengeség távoli belső problémákra utalhat. Az egyensúly helyreállításával elősegíthetjük a kapcsolódó belső szerv kiegyenlítődését. Az Alkalmazott Kineziológia szakterületei megmaradtak az orvosi kutatás és alkalmazás keretében, elsősorban manuálterápiás, mozgásszervi és mozgásrendszeri problémák megoldását tűzve ki, legfőbb célul.  Bővebben itt.

Touch For Health /TH/ – Gyógyító Érintés

 • A Touch for Health egy tradicionális kínai és modern nyugati orvoslás . Holisztikus megközelítés lehetővé teszi, hogy az ember által felidézett különféle problémákat vagy tüneteket, elválaszthatatlan egységként kezeljük. Megalakulása Dr. John Thie nevéhez fűződik. Az izmok tesztelésével az egész test energia-állapotát feltérképezhetjük, és a meridiánok, neurolymphatikus reflexzónák, neurovasculáris pontok kezelésével helyreállíthatjuk az energetikai kiegyensúlyozatlanságot. Bővebben olvashatsz róla még ebben a posztomban.

Edukeneziológia /EDU-K

 • Dr. Paul Dennison pedagógus által létrehozott rendszer. A test és az agy,  jobb és a bal oldali agyféltekék és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása, a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozása fontos szerepet játszik az EDU-K rendszerében. Az Brain Gym gyakorlatok elősegítik az agyféltekék és mozgás integrációját, tanulás folyamatát. Egy általam is kedvelt, és használt technika, amiről itt olvashatsz még többet.

Three in One Concepts: One Brain

 • Gordon Stokes, Deniel Whiteside, Candace Callaway nevéhez fűződik. A „Három az egyben” fogalom elnevezése ennek az ágnak a lényegére utal: a tudatos, a tudatalatti és a fizikai szinten egyidejűleg dolgozik a probléma okainak és megoldásainak feltárásán.

Stressz Release – Wellnes Kineziológia

 • A jó közérzet kineziológiája, igen mélyreható módszerrel tanít meg a mindennapi feszültségek, stresszel telített élethelyzetek kezelésére. Nem lehetséges, és nem is lenne tanácsos a stresszt teljes mértékben kiküszöbölni, de vannak módszerek a túl sok stressz enyhítésére és annak kezelésére. A holisztikus megközelítés a legjobb a stressz kezelésében, mivel maga a stressz az egész embert érinti. Ebben az esetben a Stressz  kineziológia egyik jó módszer lehet. Bővebben ebben a posztomban olvashatsz róla.

LEAP/ Learning Enhancement Acupressure Program/Tanulási képességet fokozó, akupresszúrás program

 •  A Learning Enhancement Acupressure Programot, vagy a LEAP-t 1985 óta fejlesztették ki klinikai pszichológusokkal, beszédterapeutákkal, neurológusokkal és más egészségügyi szakemberekkel együttműködve, mint nagyon hatékony program a legtöbb tanulási nehézség kijavítására.

A kineziológiának még vannak további ágai is, viszont a fentiek a legjellemzőbbek, amelyekhez képzések is biztosítottak Magyarországon is.

A kineziológus nem gyógyít, csupán az öngyógyítás kulcsát adja a  kezünkbe!

Miben tud segíteni a kineziológia?

 • Jobbak legyenek az emberi kapcsolataid.
 • Jóban legyél önmagaddal.
 • Meg találd a célod, motiváltnak érzed magad.
 • Mindennapi problémáidat szeretnéd jobban megoldani. 
 • Fejlődni szeretnél, életed valamely területén .
 • Hatékonyabban, eredményesebben szeretnél tanulni.
 • Koncentrációs, memória problémáidra keresed a megoldást.
 • Önismereted szeretnéd fejleszteni.
 • Tudatosabban szeretnéd irányítani az életed.
 • Egészségmegőrzés, immunerősítés céljaidat erősítheted.
 • Elősegíti, hogy jobban kommunikálj magaddal és másokkal.
 • Megértheted jelenlegi működésed mozgatórugóit, és új működési mechanizmusokat alakíthatsz ki…
      

Hol tanulhatsz kineziológiát?

Hamarosan…

Van olyan  kihívás az életedben, ami újra és újra nehézséget okoz? Szeretnéd már megoldani, túl lépni rajta?

Kattints és jelentkezz be, várlak szeretettel egy kineziológiai konzultációra.